Ringduen – Den mest almindelige due i Danmark
Ringduen (Columba palumbus) er den mest almindelige due i Danmark. Den kendetegnes ved sit lillafarvede bryst og en hvid tegning på hals og vinger, mens resten af fjerdragten er i grålige farver. Med en længde på ca. 41 cm og et vingefang på 75-80 cm er ringduen den største af de danske duer. Den kaldes også ofte for skovdue.
Udbredelse
Ringduen yngler overalt i Danmark. Nogle af de danske duer trækker til vinterkvarterer i Sydvesteuropa, mens andre bliver i landet og samler sig i flokke sammen med trækgæster fra Skandinavien. Ringduer findes også i næsten hele Europa samt i det vestlige Asien og Nordafrika.
Levevis
Ringduen kan yngle, hvis der findes et træ, hvor den kan bygge sin rede. Reden er meget simpel, og de lægger ikke mere end 2 æg. Til gengæld har de en meget lang yngleperiode med mange yngleforsøg. Yngleperioden kan starte så tidligt som i februar og slutte så sent som i oktober, afhængigt af temperaturen.
Føden for ringduen består primært af forskellige plantedele som frø, friske skud, blade og knopper. De kan dog også tage insekter og andre smådyr. Ringduerne søger føde både på jorden og i træerne. I år, hvor der er mange bog i skoven, ses de store vinterflokke ofte i skovbunden, men ellers søger de mest føde på marker.
Vidste du…?
Duer har en særlig udposning på spiserøret, hvor de i yngletiden producerer noget, man kalder duemælk. I de første dage fodres ungerne udelukkende med dette, da det er meget næringsrigt.
Sådan er arten beskyttet
Ringduen er fredet og må ikke jages uden for jagttiden.
Jagttid
For information om jagttid og regler for jagt på ringdue, henvises der til Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.
Hvis du vil vide mere
Ønsker du at læse mere om ringduen, herunder aktuel bestandsudvikling, kan du besøge Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.
Ringduen – Danmarks mest almindelige due
Ringduen (Columba palumbus), også kendt som skovdue, er den mest almindelige due i Danmark. Den har et lillafarvet bryst og en hvid tegning på halsen og vingerne, mens resten af fjerdragten er i grålige farver. Ringduen er den største af de danske duer og kan blive op til 41 cm lang med et vingefang på 75-80 cm.
Udbredelse
I Danmark kan man finde Ringduen overalt. Nogle af de danske duer trækker til Sydvesteuropa om vinteren, mens andre bliver i landet og samler sig i flokke sammen med trækgæster fra Skandinavien. Ringduer findes også i næsten hele Europa, det vestlige Asien og Nordafrika.
Levevis
Ringduen kan finde et sted at bygge rede, hvis der er et træ til rådighed. Reden er meget simpel, og fuglene lægger ikke mere end 2 æg. Til gengæld har de en lang yngleperiode med mange yngleforsøg. Afhængigt af temperaturen kan yngleperioden begynde så tidligt som i februar og slutte så sent som i oktober.
Ringduens primære føde består af forskellige plantedele som frø, friske skud, blade og knopper. De kan dog også spise insekter og andre smådyr. De søger føde både på jorden og i træerne. I år med mange bog i skoven ses de store vinterflokke ofte på skovbunden, men ellers søger de mest føde på marker.
Vidste du…?
Duer har en særlig udposning på spiserøret, hvor de i yngletiden producerer noget man kalder duemælk. I de første dage fodres ungerne udelukkende med dette, da det er meget næringsrigt.
Sjovt faktum: Ringduen kan blive op til 15 år gammel.
Sådan er arten beskyttet
Ringduen er fredet og må ikke jages uden for jagttiden.
Jagttid
Hvis du er interesseret i at vide mere, kan du læse om Ringduen og også se den aktuelle bestandsudvikling på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er nogle karakteristiske kendetegn ved ringduen?
Hvor udbredt er ringduen i Danmark?
Hvordan er ringduens yngleperiode?
Hvad er ringduens primære føde?
Hvad er duemælk?
Hvilke andre arter kan forveksles med ringduen?
Hvordan kan man indberette fund af ringduer i Danmark?
Hvad er ringduens jagttid?
Hvordan kan man læse mere om ringduen?
Findes der andre lignende arter i Europa?
Andre populære artikler: Knælæbe: En Sjælden og Fascinerende Orkidé • Navr: En Guide til Dette Unikke Træ • Almindelig mynah: En introduktion til denne fascinerende fugl • Landsvalen: En smuk og elegant fugl, der varsler sommerens komme • Dådyr: En Mellemstor Hjort med Unikke Egenskaber • Snæbel – En sjælden laksefisk i Vadehavet • Rød skovlilje – En sjælden og smuk orkidé • Natlyssværmer – En fascinerende aftenflyver • Vandspidsmus – En guide til Danmarks største spidsmusart • Vedbend-Gyvelkvæler: En sjælden snylteplante i Danmark • Hugormen: En Guide til Danmarks Giftige Slange • Gul stenbræk: En truet plante i Midt- og Nordjylland • Skovflåt: En omfattende guide til denne lille blodsuger • Hasselmus: En fascinerende gnaver i Danmark • Kildevælds vindelsnegl • Hassel – En Almindelig Skovbusk i Danmark • Purpursnegl: En Fascinerende Skabning i Vest- og Nordjylland • Robinie: Et træ med potentiale til at skabe problemer • Almindelig ulvefod: En sjælden plante i Danmark • Mnemosyne: En sjælden sommerfugl på tilbagegang i Danmark