livop.dk

Grøn fluesvamp: En af Danmarks mest giftige svampe

Grøn fluesvamp (Amanita phalloides) er en almindeligt forekommende svamp i Danmark og samtidig en af de mest giftige svampe, vi har. Denne artikel vil give dig en omfattende og dybdegående indsigt i denne farlige svamp.

Voksested

Grøn fluesvamp trives bedst på næringsrig jordbund i løvskove. Den findes ofte under bøg eller eg, da den danner et symbiotisk forhold med disse træer, kendt som mykorrhiza.

Beskrivelse

Grøn fluesvamp kan variere en del i størrelse. Hatten kan være mellem 2-12 cm bred og er hvælvet til affladet med en skinnende og fedtet overside. Farven varierer fra gulgrøn til olivengrøn.

Stokken er hvid og kan være op til 15 cm høj og 1-2 cm tyk. Lamellerne er frie og hvide. Lamelsvøbet efterlader en tydelig, bred hudagtig ring på stokken. Farven kan være hvid med grønne skygger eller bælter af samme farve som hatten. En af grøn fluesvamps vigtigste karakteristika er resterne af fællessvøbet, som viser sig som en pose, der omgiver stokkens basis.

Forvekslingsmulighed

Typiske eksemplarer af grøn fluesvamp burde ikke kunne forveksles med andre danske arter. Dog kan et lidt mere gråligt eksemplar, der har mistet ringen på stokken, være sværere at bestemme.

Grøn fluesvamp kan forveksles med den giftige kugleknoldet fluesvamp (Amanita citrina), inden dennes hat folder sig helt ud. Dog har kugleknoldet fluesvamp en skællet hatoverflade, hvor grøn fluesvamp har en glat hatoverflade.

Grøn fluesvamp kan også forveksles med den spiselige høj posesvamp (Volvariella gloiocephala), men denne har en mere slimet hathud, mangler grønlige nuancer, har rødtonede lameller og ingen stokring.

Kan den spises?

Grøn fluesvamp er dødelig giftig og må under ingen omstændigheder spises. Svampen forårsager celledød i lever og nyrer, hvilket kan føre til fatale lever- og nyreskader.

Miljøstyrelsen henviser til Giftlinjen ved indtagelse af giftige svampe. Kødet er hvidt, lugten er en smule vammelsød, og smagen er svag til neutral.

Fem farlige svampe i Danmark

  1. Snehvid fluesvamp
  2. Grøn fluesvamp
  3. Rød fluesvamp
  4. Almindelig netbladhat
  5. Satans rørhat

Indberet dine fund af arter i den danske natur på artsportalen.

Grøn fluesvamp er en af de mest giftige svampe i Danmark. Det er vigtigt at være opmærksom på dens karakteristika for at undgå forveksling med andre svampe og dermed undgå alvorlig forgiftning. – Svampeliv.dk

Så næste gang du er ude i skoven og støder på en grøn fluesvamp, så husk at holde dig langt væk. Det er bedre at være på den sikre side og undgå en farlig forgiftning.

Guide til grøn fluesvamp: Vigtige oplysninger og sjove fakta

Grøn fluesvampen er en af vores mest giftige svampe og findes almindeligt i Danmark. Hvis du gerne vil vide mere om denne fascinerende svamp, kan du læse videre her. Vi har samlet de vigtigste oplysninger, sjove fakta og advarselstegn om grøn fluesvamp.

Voksested og beskrivelse

Grøn fluesvamp vokser på næringsrig jordbund i løvskove, ofte under bøg eller eg, hvor den danner mykorrhiza med træerne. Den kan variere en del i størrelse, hvor hatten kan være mellem 2-12 cm bred. Hatten er hvælvet til affladet med en skinnende og fedtet overside, og farven varierer fra gulgrøn til olivengrøn. Stokken er hvid, op til 15 cm høj og 1-2 cm tyk. Lamellerne er hvide og frie, og der er en tydelig, bred hudagtig ring på stokken. Resten af fællessvøbet ses som en pose, der omgiver stokkens basis.

Forvekslingsmuligheder

Grøn fluesvamp kan normalt ikke forveksles med andre danske arter. Dog kan et gråligt eksemplar uden ring på stokken være sværere at bestemme. Den kan forveksles med den giftige kugleknoldet fluesvamp (Amanita citrina) før dens hat folder sig helt ud. Kugleknoldet fluesvamp har en skællet hatoverflade, hvor grøn fluesvamp har en glat overflade. Grøn fluesvamp kan også forveksles med den spiselige høje posesvamp (Volvariella gloiocephala), men denne har en mere slimet hathud, mangler grønlige nuancer, har rødtonede lameller og ingen stokring.

Kan den spises?

Nej, grøn fluesvamp er dødelig giftig og må under ingen omstændigheder spises. Svampen forårsager celledød i lever og nyrer, hvilket kan føre til fatale skader. Kødet er hvidt, lugter en smule vammelsød og smagen er svag til neutral. Hvis du eller nogen du kender indtager grøn fluesvamp ved en fejltagelse, skal du omgående kontakte Giftlinjen.

Giftige svampe i Danmark

  • Snehvid fluesvamp
  • Grøn fluesvamp
  • Rød fluesvamp
  • Almindelig netbladhat
  • Satans rørhat

Hvis du er interesseret i at bidrage til forskningen, kan du indberette dine fund af svampe og andre arter i den danske natur på artsportalen.

Grøn fluesvamp er en almindeligt forekommende svamp og en af vores mest giftige svampe.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er Grøn fluesvamp og hvor almindeligt forekommer den i Danmark?

Grøn fluesvamp (Amanita phalloides) er en af vores mest giftige svampe. Den er almindeligt forekommende i Danmark.

Hvilke vækststeder foretrækker Grøn fluesvamp?

Grøn fluesvamp vokser på næringsrig jordbund i løvskove. Den ses ofte under bøg eller eg, da den danner mykorrhiza med disse træer.

Kan du beskrive udseendet af Grøn fluesvamp?

Grøn fluesvamp kan variere en del i størrelse. Hatten er 2-12 cm bred, hvælvet til affladet med en skinnende og fedtet overside. Farven varierer fra gulgrøn til olivengrøn. Stokken er hvid og op til 15 cm høj og 1-2 cm tyk. Lamellerne er frie og hvide. Den efterlader en tydelig, bred hudagtig ring på stokken. Farven kan være hvid med grønne skygger eller bælter af samme farve som hatten. En af de vigtigste karakteristika ved Grøn fluesvamp er resterne af fællessvøbet, som viser sig som en pose, der omgiver stokkens basis.

Er der nogen svampe, der kan forveksles med Grøn fluesvamp?

Typiske eksemplarer af Grøn fluesvamp burde ikke kunne forveksles med andre danske arter. Dog kan et lidt mere gråligt eksemplar, der har mistet ringen på stokken, være sværere at bestemme. Grøn fluesvamp kan forveksles med den giftige kugleknoldet fluesvamp (Amanita citrina) inden dennes hat folder sig helt ud. Kugleknoldet fluesvamp har dog en skællet hatoverflade, hvor Grøn fluesvamp har en glat hatoverflade. Grøn fluesvamp kan også forveksles med den spiselige høj posesvamp (Volvariella gloiocephala), men denne har en mere slimet hathud, mangler grønlige nuancer, har rødtonede lameller og ingen stokring.

Kan Grøn fluesvamp spises?

Nej, Grøn fluesvamp er dødelig giftig og må ikke spises. Svampen forårsager celledød i lever og nyrer med fatale lever- og nyreskader som følge. Mijløstyrelsen henviser til Giftlinjen ved indtagelse af giftige svampe. Kødet er hvidt, lugten er en smule vammelsød, og smagen er svag til neutral.

Hvilke andre farlige svampe findes der i Danmark?

Udover Grøn fluesvamp er der fem andre farlige svampe i Danmark: Snehvid fluesvamp, Rød fluesvamp, Almindelig netbladhat, Satans rørhat og giftig Gul fluesvamp.

Hvor kan man indrapportere fund af Grøn fluesvamp eller andre arter i den danske natur?

Man kan indrapportere sine fund af arter i den danske natur på artsportalen.

Hvad er konsekvenserne af indtagelse af Grøn fluesvamp?

Indtagelse af Grøn fluesvamp kan føre til celledød i lever og nyrer, hvilket kan resultere i fatale lever- og nyreskader.

Hvilket miljøorgan henviser til Giftlinjen ved indtagelse af giftige svampe?

Miljøstyrelsen henviser til Giftlinjen ved indtagelse af giftige svampe.

Hvordan lugter og smager Grøn fluesvamp?

Grøn fluesvamp har en lugt, der kan beskrives som en smule vammelsød, og smagen er svag til neutral.

Andre populære artikler: Benved – En populær prydbusk med farvestrålende frugterSkovflåt: En omfattende guide til denne lille blodsugerHugormen: En Guide til Danmarks Giftige SlangeStorblomstret brunelle: En truet plante på SjællandKrybende sumpskærm: En sjælden og sårbar plante i DanmarkHjertelæbe: En sjælden og fascinerende orkidéVildæbler: En Guide til NaturelskereStorplettet PerlemorsommerfuglØresvin – En Guide til dette Fascinerende HavdyrStillehavsøsters: En introduktion til en invasiv artGrøn frø: En fascinerende amfibie i det danske dyrelivRundfinnet radeløv: En sjælden bregne i DanmarkFugle i Danmark: En guide til de forskellige arterHavterne: En fascinerende havfugl i DanmarkKnopsvane: En omfattende guide til Danmarks majestætiske fuglGrenet Edderkopurt: En sjælden og sårbar blomst på SjællandMosser, lav og alger: En omfattende guideBlå kærhøg: En sjælden og fascinerende fugl i DanmarkHassel – En Almindelig Skovbusk i DanmarkLærk: En omfattende guide til denne fascinerende træart