Spidsløn: Et hjemmehørende træ med mange anvendelsesmuligheder
Spidsløn (Acer platanoides) er et træ, der naturligt forekommer i det meste af Mellem- og Østeuropa, dog ikke langs Atlanterhavets kyst. I Danmark kan man finde spidsløn i de østlige egne, herunder Østjylland.
Udseende
Spidsløn er et imponerende træ, der kan blive mellem 20-30 meter højt. Det har en tæt beløvet og finkvistet krone, der giver god skygge. Det er let at skelne spidsløn fra andre typer ahorn ved at se på knopperne, der er rødlige, og bladstilkene, der indeholder mælkesaft.
En særlig karakteristisk egenskab ved spidsløn er de spidse blade, som adskiller sig fra ahornens mere afrundede blade. Træet har også flotte høstfarver om efteråret. I begyndelsen af maj, før løvspring, blomstrer spidsløn med et væld af gule blomster. I oktober modnes frugterne, der er vingede nødder.
Voksested
Spidsløn trives godt i skygge og er ikke følsom over for sen forårsfrost. Det kan gro på de fleste jordtyper, undtagen groft sand, tørvebund eller stift ler. Det foretrækker dog en lidt fugtig jord. Rodsystemet er bredt og ikke særligt dybtgående, hvilket kan gøre træet udsat for vindpåvirkninger. Der er dog blevet observeret god overlevelse og etablering af spidsløn på sandet og frostudsat jord i et forsøg på den midtjyske hede.
Spidsløn kan plantes i det meste af Danmark, men der er ikke meget erfaring med at plante den nær den jyske vestkyst.
Anvendelse
Spidsløn er velegnet til indblanding i skovbryn og læplantninger, men egner sig ikke til monokulturer. Det kan plantes sammen med andre træsorter som lind, eg og ask. Spidsløn fungerer også godt som solitærtræ i parker og landskaber og kan tåle at blive plantet i byområder.
Blomsterne på spidsløn indeholder meget nektar og tiltrækker mange insekter. Skud og kviste fra træet bliver gerne ædt af hjortevildt, og frøene er en kilde til føde for fugle. De nedfaldne blade fra spidsløn er også jordforbedrende.
Træets lyse og ensartede ved har mange anvendelsesmuligheder, herunder finér, møbel- og gulvtræ. På grund af træets densitet er det også velegnet til musikinstrumenter. Spidsløn kan også bruges som brænde, men dens største værdi ligger i dens robusthed og værdi for insekter som honningproducenter. Spidsløn er desuden en driftssikker art, der kun i ringe grad udsættes for sygdomme og lignende.
Vidste du…?
Veddet fra spidsløn bliver blandt andet brugt til finér, møbel- og gulvtræ.
Kilder:- Anonym, 1994. Træer og buske til skovbryn, læhegn og vildtplantninger. Skov-info nr.13. Tekst og redaktion: Naturstyrelsen, Fællesudvalget for læplantning og Frøkildeudvalget.- Møller, P. F. og H. Staun 2001. Danmarks træer og buske. Politikens forlag.- Skovsgaard, J. P. og Jørgensen, B. B. 2004. Bøg, eg, ær, løn og rødeg på midtjysk hedeflader. Dansk Skovbrugs Tidskrift 89(2), 39-56.
Indberet dine fund af arter i den danske natur på artsportalen.
Spidsløn: Et imponerende hjemmehørende træ
Spidsløn, også kendt som Acer platanoides, er et imponerende hjemmehørende træ. Det er udbredt over det meste af Mellem- og Østeuropa, dog ikke langs Atlanterhavets kyst. I Danmark er spidsløn naturligt forekommende i de østlige egne, herunder Østjylland.
Udseende
Spidsløn kan vokse op til 20-30 meter i højden og har en tæt beløvet og finkvistet krone, der skygger en del. Det adskiller sig tydeligt fra ahorn ved, at knopperne er rødlige, og der er mælkesaft i bladstilkene. Det mest iøjnefaldende ved spidsløn er spidserne på bladene, som ahorn ikke har. Om efteråret pryder træet sig med flotte høstfarver.
Spidsløn blomstrer i begyndelsen af maj, før løvspring, og vrimler med gule blomster. I oktober modnes frugterne, som er vingede nødder.
Voksested og anvendelse
Spidsløn kan tåle en del skygge og er ikke følsom over for sen forårsfrost. Den kan gro på de fleste jordtyper, dog foretrækker den gerne en lidt fugtigere jord. Roden er bred og ikke særligt dybtgående, hvilket gør træet mere sårbart over for vindpåvirkning.
Spidsløn egner sig godt til indblanding i skovbryn og læplantninger, men er mindre egnet som del af monokulturer. Det kan blandt andet plantes sammen med lind, eg, og ask. I parker og landskaber fungerer spidsløn også godt som solitærtræ.
Træet har mange anvendelsesmuligheder på grund af sit lyse og ensartede ved. Det kan bruges til finér, møbel- og gulvtræ. Densiteten af træet gør det også velegnet til musikinstrumenter. Derudover er spidsløn en driftssikker art, der kun i ringe grad udsættes for sygdomme mv. Nedfaldne blade fra spidsløn bidrager til jordforbedring.
Vidste du…
At veddet fra spidsløn blandt andet bruges til finér samt møbel- og gulvtræ?
Du kan få mere information om spidsløn og andre træer og buske i Danmark ved at læse publikationer som Danmarks træer og buske af Møller, P. F. og H. Staun eller Træer og buske til skovbryn, læhegn og vildtplantninger udgivet af Naturstyrelsen.
Har du oplevet spidsløn i den danske natur? Du kan indberette dine fund af arter på Artsportalen.
Guide: Ligner Spidsløn – Træer og planter i Danmark
Spidsløn er en af de smukkeste og mest karakteristiske træer, der findes i Danmark. Dens unikke udseende og anvendelsesmuligheder gør den til et interessant valg i både private haver og offentlige områder. Men hvis du er på udkig efter en lignende plante eller træ til din have, er der flere andre arter, der kan passe til dine behov. I denne guide vil vi introducere dig til nogle af de danske træer og planter, der har visse ligheder med spidsløn.
1. Ahorn
Ahorns er i samme familie som spidsløn og har også karakteristiske, håndlavede blade. Ahorn træer findes i mange forskellige varianter i Danmark, herunder sukkerahorn, skovahorn og markahorn. Disse træer er også kendt for deres smukke efterårss farver og kan være et godt alternativ til spidsløn, hvis du ønsker en træart med lignende æstetik.
2. Løn
Der er flere forskellige løntræer i Danmark, herunder skovløn, bergløn og ferskenløn. Disse træer har også karakteristiske blade og kan tilføje det samme visuelle element til din have som spidsløn. Løntræer har dog ofte en mere opretstående vækstform og kan nå højder på op til 25 meter.
3. Elm
Elmetræer er en anden mulighed, hvis du leder efter et træ, der minder om spidsløn. Selvom elmetræer ikke har de samme karakteristiske blomster eller frugter som spidsløn, har de en lignende vækstform og kan tilføje en interessant dimension til din have. Elmtræer er kendt for deres robusthed og kan overleve godt i forskellige jordtyper.
4. Fersken
Hvis du leder efter en mindre plante i stedet for et træ, kan du overveje ferskenplanter. Ferskenplanter har også karakteristiske blomster og blade og kan tilføje en unik atmosfære til din have. Desuden giver ferskenplanter også lækre frugter, hvilket kan være en ekstra bonus.
Uanset hvilken af disse planter eller træer du vælger, vil de med sikkerhed være en smuk tilføjelse til din have. Du kan også finde flere oplysninger om lignende træer og planter i Danmark på Artsportalen, hvor du kan indberette dine observationer og hjælpe med at overvåge den danske natur.
Andre populære artikler: Lille Kålsommerfugl: En Guide til Danmarks Smukke Sommerfugl • Almindeligt firben: En guide til Danmarks slanke krybdyr • Kongebregne: En Majestætisk Plante i Den Danske Natur • Amerikansk knivmusling: En invasiv art på den danske kyst • Kæmpepileurt: En invasiv art, der kræver bekæmpelse • Bæklampret: En unik og fascinerende vanddyr • Fløjlsand: En Sort Dykand med Unikke Træk • Mnemosyne: En sjælden sommerfugl på tilbagegang i Danmark • Koralrod: En sjælden og fascinerende orkidé i Danmark • Kongebregne: En Majestætisk Plante i Den Danske Natur • Krybende sumpskærm: En sjælden og sårbar plante i Danmark • Splitterne: En fascinerende fugl i det danske dyreliv • Mosehornugle: En truet fugleart i Danmark • Slåen: En omfattende guide til denne danske dyreart • Hvidtjørn: En guide til denne smukke og nyttige plante • Vaskebjørn: En omfattende guide til dette fascinerende dyr • Almindelig konk: En omfattende guide til denne danske havsnegl • Brombær – En vild og tornerig busk • Det Hvide C: En Guide til Dværgblåfuglen • Tøffelsnegl: En introduktion til denne fascinerende havsnegl