livop.dk

Østrigsk fyr – Et stateligt træ med mange anvendelsesmuligheder

Østrigsk fyr (Pinus nigra) er et imponerende træ, der naturligt findes i Østrig, Ungarn og Jugoslavien. Det menes at være blevet indført til Danmark omkring 1829 og er siden blevet dyrket som både skovtræ og parktræ. I Ho klitplantage ved Blåvands Huk kan man finde flere smukke eksemplarer af østrigsk fyr.

Udseende

Østrigsk fyr kan blive op til 30 meter højt og har en meget tæt og regelmæssig krone. Barken er mørkegrå og bliver hurtigt skorpet. Nålene er 10-15 cm lange, mørkegrønne og tætstillede. De sidder sammen parvis. Hanblomsterne sidder ved langskuddets grund, mens hunblomsterne sidder i stande på sideskuddenes plads. Koglerne er relativt store med brede kogleskæl og kan blive op til otte cm lange. Før de modnes, er koglerne grønne, men de bliver senere gråbrune.

Voksested

Østrigsk fyr trives bedst på veldrænet, gerne tør og noget kalkholdig jord. Det kræver meget lys og er hårdført, tåler vind og salt. Det klarer sig derfor meget godt i kystzoner langs de indre farvande.

Levevis

Østrigsk fyr blomstrer i juni og kan blive relativt gammelt, måske mere end 100 år.

Vidste du…?Østrigsk fyr trives bedst, når det står frit. Hvis det står tæt sammen med andre træer, angribes det ofte af fyrrens sprækkesvamp på grund af den stillestående fugtige luft.

Anvendelse

Splinten af østrigsk fyr er relativt bred og har en rødlighvid farve, mens kernen er rødbrun. Veddet har et højt indhold af harpiks, hvilket gør det velegnet til brodæk og dæksplanker på skibe. De små mængder østrigsk fyr, der produceres i Danmark, sælges ofte sammen med skovfyr. I Sydeuropa udvindes der betydelige mængder harpiks fra træet.

Indberet dine fund

Hvis du har fundet østrigsk fyr i den danske natur, kan du indberette det på artsportalen.

Østrigsk fyr er et imponerende træ med mange anvendelsesmuligheder. Dets statelige udseende og hårdførhed gør det velegnet til både skovplantning og parker. Med den rette pleje kan østrigsk fyr trives og berige vores landskab i mange år fremover.

Østrigsk fyr

Østrigsk fyr (Pinus nigra) er en imponerende art af træ, der naturligt findes i Østrig, Ungarn og Jugoslavien. Det menes, at det blev introduceret til Danmark omkring 1829 og sidenhen blev dyrket som skovtræ og parktræ. I Ho klitplantage ved Blåvands Huk finder man flere smukke eksemplarer af østrigsk fyr.

Udseende

Østrigsk fyr bliver et stateligt træ, der kan nå op til 30 meter i højden. Det har en meget tæt og regelmæssig krone. Barken er mørkegrå og får hurtigt en skorpe.

Nålene på østrigsk fyr er 10-15 cm lange, mørkegrønne og tætstillede. De sidder parvis. Hanblomsterne sidder ved langskuddets grund, mens hunblomsterne sidder i stande på sideskuddenes plads.

Koglerne på østrigsk fyr er relativt store og har brede kogleskæl. De kan blive op til otte cm lange. Før de modnes, er koglerne grønne, men de bliver derefter gråbrune.

Voksested

Østrigsk fyr kræver meget lys og trives bedst på veldrænet jord, gerne tør og noget kalkholdig. Det er et hårdført træ, der kan tåle vind og salt. Det klarer sig derfor godt i kystzoner langs de indre farvande.

Levevis

Østrigsk fyr blomstrer i juni. Det kan blive relativt gammelt, måske over 100 år.

Vidste du…? Østrigsk fyr trives bedst, når det står frit. Hvis det vokser sammen med andre træer, bliver det ofte angrebet af fyrrens sprækkesvamp på grund af den stillestående fugtige luft.

Anvendelse

Splinten på østrigsk fyr er relativt bred. Den er rødlighvid, mens kernen er rødbrun. Veddet har et højt indhold af harpiks. Det er velegnet til brodæk og dæksplanker på skibe. De små mængder østrigsk fyr, der produceres i Danmark, sælges ofte sammen med skovfyr.

I Sydeuropa udvindes der betydelige mængder harpiks fra træet.

Indberet dine fund af arter i den danske natur på artsportalen.

Der er noget fascinerende ved østrigsk fyr. Dets imponerende udseende og dets evne til at trives i forskellige miljøer gør det til en bemærkelsesværdig art. Næste gang du går igennem Ho klitplantage ved Blåvands Huk, vil du måske kigge på østrigsk fyr på en helt ny måde.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er den naturlige udbredelse af Østrigsk fyr?

Østrigsk fyr findes naturligt i Østrig, Ungarn og Jugoslavien.

Hvornår blev Østrigsk fyr indført til Danmark?

Østrigsk fyr menes at være indført til Danmark omkring 1829.

Hvor kan man finde Østrigsk fyr i Danmark?

I Ho klitplantage ved Blåvands Huk findes der flere smukke eksemplarer af Østrigsk fyr.

Hvordan ser Østrigsk fyr ud?

Østrigsk fyr bliver et stateligt indtil 30 meter højt træ med en meget tæt og regelmæssig krone. Barken er mørkegrå og bliver hurtigt skorpet. Nålene er 10 – 15 cm lange, mørkegrønne og tætstillede. De sidder sammen parvis. Hanblomsterne sidder ved langskuddets grund, og hunblomsterne sidder i stande på sideskuddenes plads. Koglerne er relativt store og har brede kogleskæl, og de kan blive op til otte cm lange. Før modenhed er koglerne grønne og derefter gråbrune.

Hvad kræver Østrigsk fyr i forhold til vækststed?

Østrigsk fyr kræver meget lys og trives bedst på veldrænet, gerne tør og noget kalkholdig jord. Den er hårdfør, tåler vind og salt og klarer sig meget godt i kystzoner langs de indre farvande.

Hvornår blomstrer Østrigsk fyr?

Blomstringen finder sted i juni.

Hvor gammel kan Østrigsk fyr blive?

Østrigsk fyr kan blive relativt gammel, måske mere end 100 år.

Hvilke problemer kan Østrigsk fyr opleve, hvis den vokser tæt sammen med andre træer?

Hvis Østrigsk fyr står tæt sammen med andre træer, kan den ofte blive angrebet af fyrreens sprækkesvamp på grund af den stillestående fugtige luft.

Hvad kan østrigsk fyr anvendes til?

Splinten af Østrigsk fyr er relativt bred. Den er rødlighvid, mens kernen er rødbrun. Veddet har et højt indhold af harpiks, og det er velegnet til brodæk og dæksplanker på skibe. Der produceres kun små mængder Østrigsk fyr i Danmark, som sælges sammen med skovfyr i flæng. I Sydeuropa udvindes der betydelige mængder harpiks fra træet.

Hvordan kan man indberette fund af Østrigsk fyr i den danske natur?

Man kan indberette sine fund af Østrigsk fyr og andre arter i den danske natur på artsportalen.

Andre populære artikler: Fjordterne: En guide til Danmarks yndige fuglThuja – En Guide til Danmarks NåletræEgen – En Guide til Danmarks Stolte TræFuglekirsebær – En Vidunderlig Træart i DanmarkSnogen: En fascinerende slange i DanmarkGuldsjakal: En sjælden gæst i den danske naturStør: En fascinerende og truet fisk i DanmarkKæmpebjørneklo: En guide til at genkende og håndtere denne invasive planteMyrer – En omfattende guide til Danmarks små insekterEgernet: En karakteristisk og almindelig art i DanmarkRød skovlilje – En sjælden og smuk orkidéKinesisk uldhåndskrabbe: En introduktion til denne fascinerende artKinesisk uldhåndskrabbe: En introduktion til denne fascinerende artHvid sækspore: En sjælden orkidé i JyllandRødben: En Guide til Danmarks Raste- og YngleområderGul Gyvelkvæler: En sjælden og fascinerende snylteplanteMink – Et lille rovdyr med stor betydningHjertelæbe: En sjælden og fascinerende orkidéGravand: En fascinerende fugl i DanmarkRådyr: Danmarks mindste hjorteart