livop.dk

Armensk brombær – en tornet busk med stor udbredelse i Danmark

Armensk brombær (Rubus armeniacus) er en flerårig, tornet busk, der tilhører rosenfamilien. Denne art har store, mørkegrønne, tandede blade. Bladoversiden er glat med få hår, mens bladundersiden er kort hvidfiltet og almindeligt håret, især på bladstrengene. 1. årsskud har 5-delte blade, mens 2. årsskud på 1. årsskuddene primært har 3-delte blade. Endebladet er langstilket, hvor bladstilken udgør 38-50% af småbladets længde. Blomsterne er enten hvide eller rosa med 5 blosterblade, og de sidder endestillet på stænglerne i grupper på 3-20 sammen. Blomstringen finder sted fra juni til september. Armensk brombærs stængler kan strække sig op til 3 meter vertikalt og 6-12 meter horisontalt.

Udbredelse

Armensk brombær stammer oprindeligt fra Armenien og Kaukasus. Arten blev dyrket som frugtbusk i Europa siden 1800-tallet og i Danmark før 1900. Det første forvildede fund af planten blev registreret i Charlottenlund i 1892. Siden da er der sket talrige fund siden 1960erne. Armensk brombær er almindelig til ret almindelig i det meste af landet, dog stedvis sjælden i de indre dele af Jylland.

Forvekslingsmuligheder

Arter af brombær kan kun bestemmes med sikkerhed i blomstringsperioden. Når man først har lært at genkende armensk brombærs kendetegn, herunder det langstilkede endeblad og de kraftige stængler, er den let at spotte.

Voksested

Armensk brombær vokser ofte på næringsrige steder som i levende hegn, vejkanter, grusgrave, skovbryn og skovrydninger samt vej- og jernbaneskrænter.

Vidste du…?

Armensk brombær er stærkt kratdannende og kan udgøre en trussel mod den naturlige biodiversitet, hvor den vokser.

Har du set en invasiv art?

Vi vil gerne vide, hvis du har set en invasiv art. Indberet din observation her:Indberet en invasiv art.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan ser armensk brombær ud og hvilken familie tilhører den?

Armensk brombær er en flerårig, tornet busk med store, mørkegrønne, tandede blade. Den tilhører rosenfamilien.

Hvordan ser bladene på armensk brombær ud?

Bladene på armensk brombær har en glat overside og er kort hvidfiltet og håret på undersiden. De første års skud har 5-delte blade, mens de anden års skud primært har 3-delte blade. Endebladet er langstilket, hvor bladstilken udgør 38-50% af småbladets længde.

Hvordan ser blomsterne på armensk brombær ud og hvornår blomstrer de?

Blomsterne på armensk brombær er enten hvide eller rosa med 5 blosterblade. De sidder endestillet på stænglerne, 3-20 sammen, og blomstrer typisk fra juni til september.

Hvor udbredt er armensk brombær i Danmark?

Armensk brombær er almindelig til ret almindelig i det meste af landet, men er stedvis sjælden i de indre dele af Jylland.

Hvornår blev armensk brombær først fundet i Danmark?

Det første forvildede fund af armensk brombær i Danmark blev registreret i Charlottenlund i 1892. Siden da er der sket talrige fund siden 1960erne.

Hvad er armensk brombærs vækstvane?

Armensk brombærs stængler kan strække sig op til 3 meter vertikalt og 6-12 meter horisontalt. Det er en stærkt kratdannende plante.

Hvilke steder vokser armensk brombær typisk?

Armensk brombær vokser ofte på næringsrige steder som i levende hegn, vejkanter, grusgrave, skovbryn, skovrydninger samt vej- og jernbaneskrænter.

Hvilken trussel udgør armensk brombær for biodiversiteten?

Armensk brombær kan udgøre en trussel mod den naturlige biodiversitet, hvor den gror, da den er stærkt kratdannende og kan fortrænge andre plantearter.

Hvordan kan man kende armensk brombær fra andre arter af brombær?

Arter af brombær kan kun bestemmes med sikkerhed i blomstringsperioden. Når man først har lært at genkende armensk brombærs karakteristika, såsom det langstilkede endeblad og de kraftige stængler, bliver det nemt at spotte den.

Hvad gør man, hvis man har set en invasiv art som armensk brombær?

Hvis man har set en invasiv art som armensk brombær, kan man indberette sin observation og hjælpe med at registrere og håndtere spredningen af arten.

Andre populære artikler: Sort Stork: En sjælden og beskyttet fugl i DanmarkSommerfuglebusk: En smuk og invasiv prydplanteLiden najade: En sjælden undervandsplante i DanmarkGrandis: En Guide til det Majestætiske TræHunderose: En smuk og almindelig busk i den danske naturHvidtjørn: En guide til denne smukke og nyttige planteDobbeltbekkasin: En fascinerende vadefugl i DanmarkHedehøg: En truet fuglearter i DanmarkAmerikansk Skarveand: En sjælden og invasiv art i DanmarkBruden: Danmarks mindste rovdyrHvidklire: En fascinerende fugl på trækSortmundet kutling: En omfattende guide til denne fascinerende fiskHedehøg: En truet fuglearter i DanmarkSvampe: En nærmere slægtning til dyr end planterAlmindelig kantarel: En fin og almindelig spisesvampGrønbroget tudse: En fascinerende dansk paddeKarsporeplanter: En Guide til Flerårige UrterPriklæbet gøgeurt: En kraftig orkidé i den nordlige del af DanmarkGrøn kølleguldsmed: Danmarks største og mest elegante guldsmedØstrigsk fyr – Et stateligt træ med mange anvendelsesmuligheder