livop.dk

Mangebladet lupin

Mangebladet lupin (Lupinus polyphyllus) er en plante, der tilhører ærteblomstfamilien (Fabaceae). Den kan blive mellem 0,5 og 1,5 meter høj og har en ugrenet og håret stængel. Bladene er hjulformede og fingrede med 5-17 lange spidser. Ærteblomsterne sidder i en lang, opret klase og kan have forskellige farver som blå, hvid, rosa, lilla eller orangegul. Planten blomstrer fra juni til september, og dens hårede bælge er 2-4 cm lange og indeholder hver 5-9 brune frø.

Udbredelse

Mangebladet lupin stammer oprindeligt fra det vestlige Nordamerika og blev først indført som prydplante på grund af sit smukke ydre. Senere blev den også indført og avlet til andre formål, som foder til husdyr og vildt. Desværre er mangebladet lupin siden forvildet sig i den danske natur og betragtes nu som en invasiv art.

Forvekslingsmuligheder

Ingen hjemmehørende arter synes at kunne forveksles med mangebladet lupin.

Beskyttelse og regulering

Mangebladet lupin anses for at være en invasiv art, da den kan etablere sig på lette jorder og fiksere kvælstof, hvilket øger næringsindholdet i jorden. Dette kan have negative konsekvenser for arter, der er tilpasset et lavere næringsindhold og kan true den biologiske mangfoldighed.

For at bekæmpe mangebladet lupin kan man nemt fjerne den ved oprykning eller gentagen slåning. Det er vigtigt at være opmærksom på bekæmpelsesmetoder og læse mere om dette på: [indsæt link til bekæmpelse af mangebladet lupin]

Vidste du?

At mangebladet lupin, også kaldet havelupin, sælges som staude og frøblandinger. Dette gør den til en populær plante i mange haver.

Formering

Mangebladet lupin formerer sig ved hjælp af frø, som sidder i plantens bælge. Når bælgene springer op, spredes frøene inden for en kort afstand af moderplanten. Frøene er modne i sensommeren og tidlig efterår. Frøene kan også spredes via menneskelig transport med plantejord og ved at sidde fast på bilers hjul.

Voksested

Mangebladet lupin ses langs veje, grøfter, ved bebyggelse og på sandede jorder. Den dyrkes også i haver, hvor den kan give et farverigt og smukt indslag.

Har du set en invasiv art?

Vi vil gerne vide, hvis du har set en invasiv art. Indberet din observation her: [indsæt link til indberetning af en invasiv art]

Med den rette viden og handling kan vi alle bidrage til at beskytte den danske natur mod invasive arter som mangebladet lupin.

Mangebladet lupin: En invasiv art i den danske natur

Mangebladet lupin (Lupinus polyphyllus) er en plante, der tilhører ærteblomstfamilien (Fabaceae). Denne smukke plante kan blive mellem 0,5-1,5 meter høj og har en ugrenet og håret stængel. Bladene er hjulformede med 5-17 lange spidser.

Udbredelse og oprindelse

Mangebladet lupin stammer oprindeligt fra det vestlige Nordamerika. Den blev først indført som prydplante på grund af sit smukke udseende, men er senere blevet spredt og avlet til andre formål, såsom foder til husdyr og vildt. Desværre har mangebladet lupin forvildet sig i den danske natur og er nu en invasiv art.

Hvad gør mangebladet lupin uønsket?

Mangebladet lupin kan etablere sig på lette jorder og fiksere kvælstof, hvilket øger næringsindholdet i jorden. Dette kan have negative konsekvenser for de arter, der er tilpasset et lavere næringsindhold, da de ikke længere kan klare sig. Derfor betragtes mangebladet lupin som en invasiv art, der kan true den naturlige balance i økosystemet.

Bekæmpelse af mangebladet lupin

Du kan nemt bekæmpe mangebladet lupin ved at oprykke planterne eller gentagne gange slå dem ned. Det er vigtigt at fjerne planten før den når at sprede sine modne frø, der sidder i dens bælge. Ved at bekæmpe mangebladet lupin kan du hjælpe med at beskytte den naturlige danske flora og fauna.

Vidste du?

Mangebladet lupin, også kendt som havelupin, sælges faktisk som staude og frøblandinger. Dette gør den til en populær plante i mange haver.

Formering og spredning af mangebladet lupin

Mangebladet lupin formerer sig ved hjælp af frø, der sidder inde i plantens bælge. Når bælgene springer op, spredes frøene inden for en kort afstand af moderplanten. Frøene er modne omkring sensommeren og tidlig efterår. Frøene kan også spredes via menneskelig transport, f.eks. ved at sidde fast i plantejord og på bilers hjul.

Har du set en invasiv art?

Vi vil meget gerne vide det, hvis du har set en invasiv art. Du kan indberette din observation ved at følge linket nedenfor:

Indberet en invasiv art

Det er vigtigt at være opmærksom på og bekæmpe invasive arter for at bevare den naturlige mangfoldighed og økologiske balance i vores natur.

Mangebladet lupin: En invasiv art

Mangebladet lupin, også kendt som Lupinus polyphyllus, tilhører ærteblomstfamilien (Fabaceae). Denne plante er mellem 0,5-1,5 meter høj med en ugrenet og håret stængel. Bladene har en hjulform og er fingrede med 5-17 lange spidser. Ærteblomsterne sidder i en lang, opret klase og kan have forskellige farver som blå, hvid, rosa, lilla eller orangegul. Planten blomstrer fra juni til september, og dens hårede bælge indeholder hver 5-9 brune frø.

Udbredelse af mangebladet lupin

Mangebladet lupin har sin oprindelse i det vestlige Nordamerika. Den blev først introduceret som en prydplante på grund af sit smukke udseende. Senere blev den avlet og brugt til andre formål, såsom foder til husdyr og vildt. Desværre er mangebladet lupin sidenhen forvildet sig i den danske natur og betragtes nu som en invasiv art.

Forvekslingsmuligheder

Ingen hjemmehørende arter i Danmark synes at ligne mangebladet lupin og kan derfor forveksles med den.

Hvorfor er mangebladet lupin uønsket?

Denne plante kan etablere sig på lette jorde og fiksere kvælstof, hvilket øger næringsindholdet i jorden. Dette kan påvirke andre arter, der er tilpasset et lavere næringsindhold, og forhindre dem i at trives. Derfor betragtes mangebladet lupin som skadelig for den naturlige flora og fauna.

Status for bekæmpelse

Mangebladet lupin kan nemt bekæmpes ved at oprykning eller gentagen slåning. Det anbefales at læse mere om bekæmpelse af mangebladet lupin ved at følge linket nedenfor.

Bekæmpelse af mangebladet lupin: Læs mere om effektive metoder til bekæmpelse af mangebladet lupin på Łubin trwały (Lupinus polyphyllus) af Monika Mężyńska.

Vidste du…?

Mangebladet lupin, også kaldet havelupin, sælges som en staude og frøblandinger. Den kan derfor være et attraktivt valg for haveejere på grund af dens smukke blomster.

Formering

Mangebladet lupin formerer sig ved hjælp af frø, der sidder i plantens bælge. Når bælgene springer op, spredes frøene inden for en kort afstand af moderplanten. Frøene modnes om efteråret. Det er også muligt for frøene at blive spredt ved menneskelig transport, for eksempel ved at sidde fast i plantejord eller på bilers hjul.

Voksested

Mangebladet lupin kan findes langs veje, grøfter, ved bebyggelser og på sandede jorder. Den dyrkes også i haver på grund af sit attraktive udseende.

Har du set en invasiv art?

Hvis du har set en invasiv art, vil vi gerne høre om det! Du kan indberette din observation ved at følge linket nedenfor:

Indberet en invasiv art: Hjælp med at registrere invasive arter ved at indberette din observation her.

Den danske natur er hjemsted for en bred vifte af dyreliv. Mens mange arter er naturligt forekommende og spiller en vigtig rolle i økosystemet, er der også invasive arter, der kan true den biologiske mangfoldighed. Ved at være opmærksom på arter som mangebladet lupin og rapportere deres forekomst kan vi hjælpe med at beskytte vores naturlige omgivelser.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er Mangebladet lupin?

Mangebladet lupin er en plante, der tilhører ærteblomstfamilien og kan blive 0,5-1,5 meter høj. Den har hjulformede og fingrede blade med 5-17 lange spidser. Ærteblomsterne sidder i en lang, opret klase og kan have forskellige farver som blå, hvid, rosa, lilla eller orangegul. Planten blomstrer fra juni til september og har hårede bælge, der indeholder brune frø.

Hvor kommer Mangebladet lupin fra?

Mangebladet lupin stammer oprindeligt fra det vestlige Nordamerika, men er senere blevet indført som prydplante og til andre formål som foder til husdyr og vildt. Den har forvildet sig i den danske natur.

Kan Mangebladet lupin forveksles med andre planter?

Nej, der er ingen hjemmehørende arter, der synes at kunne forveksles med Mangebladet lupin.

Hvorfor er Mangebladet lupin en uønsket art?

Mangebladet lupin anses for at være en invasiv art, da den kan etablere sig på lette jorder og fiksere kvælstof, hvilket øger næringsindholdet i jorden. Dette kan medføre, at andre arter, der er tilpasset et lavere næringsindhold, ikke længere kan klare sig.

Hvordan kan Mangebladet lupin bekæmpes?

Mangebladet lupin kan nemt bekæmpes ved oprykning eller gentagen slåning.

Hvad er status for bekæmpelse af Mangebladet lupin?

Der er en aktiv indsats for at bekæmpe Mangebladet lupin, og den kan let bekæmpes ved de nævnte metoder.

Hvordan formerer Mangebladet lupin sig?

Mangebladet lupin formerer sig ved hjælp af frø, der sidder i plantens bælge. Når bælgene springer op, spredes frøene inden for en kort afstand af moderplanten. Frøene er modne i sensommeren og tidlig efterår. Frøene kan også spredes via menneskelig transport med plantejord og ved at sidde på bilernes hjul.

Hvor kan man finde Mangebladet lupin?

Mangebladet lupin ses langs veje, grøfter, ved bebyggelse og på sandede jorder. Den bliver også dyrket i haver.

Hvordan kan man identificere Mangebladet lupin?

Man kan identificere Mangebladet lupin ved dens hjulformede og fingrede blade, oprette klaser af ærteblomster med forskellige farver og hårede bælge, der indeholder brune frø.

Hvad kan man gøre, hvis man ser en invasiv art som Mangebladet lupin?

Hvis man ser en invasiv art som Mangebladet lupin, kan man indberette sin observation til relevant myndighed eller organisation, der arbejder med bekæmpelse af invasive arter.

Andre populære artikler: Sitkagran: Et Nåletræ med Stikkende NåleTaffeland – En Dykand med Karakteristisk UdseendeGrøn mosaikguldsmed: En farvestrålende og sjælden guldsmedVandremusling: En invasiv art, der truer vores søer og vandløbSnogen: En fascinerende slange i DanmarkKvalkved: En vidt udbredt busk i DanmarkStor hornugle – en genindvandret art i DanmarkKaskelot – Verdens største tandhvalFrøplanter – En omfattende guideNewzealandsk fladorm: En introduktion til denne fascinerende artHusmåren: En almindelig og fascinerende dansk dyreartMuldvarpen: Et unikt dansk pattedyrEne – Et karakteristisk nåletræ med stor udbredelseUngefødende strandsnegl: En guide til den danske kystMosegrisen: En guide til Danmarks almindelige gnaverKnærod: En sjælden orkidé i DanmarkBrasen: Danmarks største karpefiskGul Gyvelkvæler: En sjælden og fascinerende snylteplanteStrandhjejle: En Trækfugl på Danmarks KysterPensel-klippekrabben