Musvågen – Danmarks mest udbredte rovfugl
Musvågen (Buteo buteo) er den mest udbredte rovfugl i Danmark. Den kan ses over hele landet, men er dog sjælden ved større byer og områder uden skov. Størst chance for at se den er i landskaber med åbne marker og enge. Der yngler ca. 5.000 par musvåger i Danmark, og på deres vintertræk passerer flere tusinde landet.
Når musvågen angriber
Løbere og andre skovgæster oplever af og til at blive angrebet af musvåger. Vi har samlet en række råd og forholdsregler for at undgå at blive angrebet.
Musvågen angriber oftest bagfra – næsten lydløst og uden varsel. Det kan give en ret ubehagelig forskrækkelse. I yngletiden forsvarer musvågen sit territorium mod fjender og konkurrenter. Desværre er nogle musvåger også aggressive over for folk, der løber eller jogger på en skovvej, der går gennem territoriet.
Hvad kan man gøre for at undgå at blive angrebet?
Løb flere sammen:Vi har ikke hørt om musvåger, der har angrebet folk, der fulgtes ad.
Hvis du ved, hvor musvågen angriber, kan du:
- Løbe ad en anden vej.
- Gå roligt på den korte strækning, som musvågen forsvarer. Den angriber normalt kun folk, der løber.
Og så har vi fået følgende råd fra skovgæster, som oplyser, at det virker:
- Udnyt at musvågen normalt kun angriber bagfra:Sæt øjne i nakken. F.eks. ved at tegne 2 øjne på en kasket og tage den omvendt på, så de kigger bagud. (Honningsamlere i det fjerne østen bruger denne metode til at undgå tigerangreb)
- Bred armene ud til siden og bask langsomt med dem, mens du løber forbi:Så angriber den ikke – måske fordi den tror, du er en meget stor fugl?
Musvågen er fredet, men der kan i sjældne tilfælde gives tilladelse til at regulere enkelte og særligt problematiske musvåger. Indberet dine fund af arter i den danske natur på artsportalen.
Musvågen – Danmarks mest udbredte rovfugl
Musvågen (Buteo buteo) er den mest udbredte rovfugl i Danmark. Den kan ses over hele landet, men er dog sjælden ved større byer og områder uden skov. Størst chance for at se den er i landskaber med åbne marker og enge. I Danmark yngler der cirka 5.000 par musvåger, og flere tusinde passerer landet på vintertræk.
Når musvågen angriber
Løbere og andre skovgæster oplever af og til at blive angrebet af musvåger. Her er nogle råd og forholdsregler du kan følge.
Musvågen angriber oftest bagfra – næsten lydløst og uden varsel. Det kan være en ret ubehagelig forskrækkelse. I yngletiden forsvarer musvågen sit territorie mod fjender og konkurrenter. Desværre kan nogle musvåger også være aggressive overfor folk, der løber eller jogger på en skovvej, der går gennem territoriet.
Hvad kan man gøre for at undgå at blive angrebet?
- Løb flere sammen. Der er ingen rapporter om musvåger, som har angrebet folk, der fulgtes ad.
- Hvis du ved, hvor musvågen angriber, kan du:
- Løbe ad en anden vej.
- Gå roligt på den korte strækning, som musvågen forsvarer. Den angriber normalt kun folk, der løber.
- Her er nogle råd fra skovgæster, som oplyser, at de virker:
- Udnyt at musvågen normalt kun angriber bagfra: Sæt øjne i nakken. Du kan for eksempel tegne to øjne på en kasket og tage den omvendt på, så de kigger bagud. (Honningsamlere i det fjerne østen bruger denne metode til at undgå tigerangreb).
- Bred armene ud til siderne og bask langsomt med dem, mens du løber forbi. Så angriber den ikke – måske fordi den tror, du er en meget stor fugl?
Musvågen er en fredet fugl, men der kan i sjældne tilfælde gives tilladelse til at regulere enkelte og særligt problematiske musvåger. Hvis du ser musvågen eller andre arter i den danske natur, kan du indberette dine fund på Artsportalen.
Musvågen – Danmarks mest udbredte rovfugl
Musvågen (Buteo buteo) er kendt som den mest udbredte rovfugl i Danmark. Den kan ses i hele landet, dog er den sjælden i større byer og områder uden skov. Den største chance for at observere musvågen er i landskaber med åbne marker og enge. I Danmark findes der omkring 5.000 ynglepar, og flere tusinde musvåger passerer landet i vintertrækket.
Musvågens angrebsmønster
Løbere og andre besøgende i skoven oplever lejlighedsvis at blive angrebet af musvåger. Her er nogle råd og forholdsregler til, hvordan man kan undgå at blive angrebet.
Musvågen angriber normalt bagfra, næsten lydløst og uden varsel. Dette kan give en ubehagelig forskrækkelse. I yngletiden forsvarer musvågen sit territorium mod fjender og konkurrenter. Desværre er nogle musvåger også aggressive over for folk, der løber eller jogger på en skovvej, der går gennem territoriet.
Sådan undgår du at blive angrebet
– Løb flere sammen: Musvåger angriber sjældent folk, der følges ad.
– Hvis du ved, hvor musvågen angriber, kan du:
– Løbe ad en anden vej.
– Gå roligt på den korte strækning, som musvågen forsvarer. Den angriber normalt kun folk, der løber.
Vi har fået følgende råd fra skovgæster, som oplyser, at det virker:
– Udnyt at musvågen normalt kun angriber bagfra: Sæt øjne i nakken. Du kan f.eks. tegne to øjne på en kasket og tage den omvendt på, så de kigger bagud. (Honningsamlere i det fjerne østen bruger denne metode til at undgå tigerangreb)
– Bred armene ud til siden og bask langsomt med dem, mens du løber forbi. Så angriber musvågen muligvis ikke, fordi den tror, du er en meget stor fugl.
Regulering af musvåger
Musvågen er fredet, men der kan i sjældne tilfælde gives tilladelse til at regulere enkelte og særligt problematiske musvåger.
Indberetning af arter i den danske natur
Husk at indberette dine fund af arter i den danske natur på artsportalen.
Med disse råd og forholdsregler kan du nyde naturen og undgå ubehagelige sammenstød med musvågen. Vær opmærksom, men glem ikke at værdsætte den flotte og majestætiske fugl, som musvågen er.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er en musvåge?
Hvor mange par musvåger yngler der i Danmark?
Hvordan ser musvågen ud?
Hvorfor angriber musvåger nogle gange mennesker?
Hvordan undgår man at blive angrebet af musvåger?
Er musvågen en fredet art?
Hvor kan man indberette fund af musvåger og andre arter i den danske natur?
Hvad er musvågens vinger og hale karakteristiske for?
Hvordan formerer musvåger sig?
Hvad er musvågens hovedbytte?
Andre populære artikler: Natlyssværmer – En fascinerende aftenflyver • Æskulapsnog – En uddød slangeart i Danmark • Spidssnudet frø: En Guide til Danmarks Brune Frøer • Blå iris: En smuk og sjælden plante i det østlige Danmark • Stor ildfugl: En sjælden sommerfugl i Danmark • Indisk huskrage • Stillehavsøsters: En introduktion til en invasiv art • Sandløber: En fascinerende fugl på de danske kyster • Natravnen: En fascinerende fugl i den danske natur • Halsbåndmus: En omfattende guide til en fascinerende dyreart • Brombær – En vild og tornerig busk • Amerikansk knivmusling: En invasiv art på den danske kyst • Salep-gøgeurt: En sjælden orkidé i Danmark • Regnbueørred: En Guide til Danmarks Farverige Fisk • Spidsløn: Et hjemmehørende træ med mange anvendelsesmuligheder • Spidsand: En fascinerende svømmeand • Laks: En guide til denne fascinerende fisk • Stor skallesluger: En fascinerende vandfugl i Danmark • Havtorn: En guide til denne alsidige busk • Amerikansk Skarveand: En sjælden og invasiv art i Danmark