Sibirisk jordegern: En lille stribet egern fra Sydøstasien
Sibirisk jordegern (Tamias sibiricus) er et lille stribet egern, der oprindeligt stammer fra Sydøstasien. I 1960erne blev det introduceret som kæledyr til Europa fra Sydkorea. Dette lille lysebrune egern har fire hvide og fem mørke striber, der løber langs ryggen. Med en kropslængde på 18-25 centimeter, hvoraf cirka en tredjedel udgøres af halen, vejer et voksen sibirisk jordegern typisk mellem 50-150 gram. Hunnerne kan få unger, når de er omkring ni måneder gamle, og de føder typisk tre til otte unger i hvert kuld. Jordegernene lever i skove, hvor de laver gange under jorden. De går i vintersøvn fra oktober eller november til marts eller april.
Forvekslingsmuligheder
Sibirisk jordegern kan ikke forveksles med andre dyr i den danske natur, da det er væsentligt mindre end andre egern og let kan kendes på de karakteristiske mørke og hvide striber langs ryggen.
Hvorfor er arten uønsket?
Det sibiriske jordegern kan udgøre en trussel mod fuglelivet, da de gerne spiser fugleæg. Derudover kan de konkurrere om føden med det danske røde egern. Jordegern kan også være bærere af borreliose, som kan overføres til mennesker ved bid fra skovflåter.
Er arten i Danmark?
Der har tidligere været en bestand af sibirisk jordegern ved Furesøen på Sjælland, men denne bestand er angiveligt forsvundet. Der kan dog være enkelte ubeskrevne bestande af sibirisk jordegern andre steder i landet. Jordegernet findes i dag i naturen i blandt andet Frankrig og Tyskland, hvorfra det potentielt kan sprede sig til Danmark. Det er dog mest sandsynligt, at spredningen af sibirisk jordegern vil ske, når jordegern stikker af fra private ejere eller undslipper fra dyrehandlere og zoologiske haver.
På kortet finder du artens udbredelse i EU. Husk at indberette dine fund af arter i den danske natur på artsportalen.
Sibirisk jordegern – Et spændende kæledyr fra Sydøstasien
Sibirisk jordegern er en lille stribet egernart, der oprindeligt stammer fra Sydøstasien. Disse fluffy dyr blev i 1960erne introduceret som kæledyr til Europa fra Sydkorea. De er kendt for deres unikke udseende og adfærd, og i denne artikel vil vi udforske flere spændende fakta om dem.
Udseende og adfærd
Det sibiriske jordegern er et lille lysebrunt egern med fire hvide og fem mørke striber, der løber langs ryggen. Deres kropslængde er omkring 18-25 centimeter, hvoraf cirka en tredjedel udgøres af halen. Et voksent sibirisk jordegern vejer normalt mellem 50 og 150 gram. Disse egern kan få unger, når de er omkring ni måneder gamle, og hunnerne føder typisk tre til otte unger i hvert kuld. De lever primært i skove, hvor de laver gange under jorden. Om vinteren går de i dvale fra oktober eller november til marts eller april.
Forvekslingsmuligheder
Sibirisk jordegern kan ikke forveksles med andre dyr i dansk natur, da de er væsentligt mindre end andre egern og let kan kendes på de karakteristiske mørke og hvide striber langs ryggen.
Derfor er arten uønsket
Det sibiriske jordegern kan udgøre en trussel mod fuglelivet, da de spiser fugleæg. Derudover konkurrerer de om føden med det danske røde egern. En anden bekymring er, at jordegern, ligesom hjortevildt, kan være bærere af borreliose, som kan overføres til mennesker ved bid fra skovflåter.
Er arten i Danmark?
Der har været rapporter om en bestand af sibiriske jordegern ved Furesøen på Sjælland, men denne bestand antages forsvundet. Der kan dog være enkelte ubeskrevne bestande af sibirisk jordegern andre steder i landet. Jordegernet findes i dag i naturen i blandt andet Frankrig og Tyskland, hvorfra det potentielt kan sprede sig til Danmark. Det er dog mere sandsynligt, at spredning af sibirisk jordegern sker, når disse egern slipper ud fra private hold eller undslipper fra dyrehandlere og zoologiske haver.
Opdater artsoversigten
Hvis du har observeret sibiriske jordegern i den danske natur, kan du indberette dine fund på Artsportalens website. Dette kan hjælpe med at overvåge deres udbredelse og eventuelt bidrage til beskyttelsesindsatser.
Så næste gang du ser en gruppe af disse skønne stribede egern, vil du have lidt ekstra viden om deres oprindelse, udseende og deres potentielle virkning på vores lokale økosystemer. Pas godt på vores danske dyreliv!
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er et sibirisk jordegern, og hvor stammer det fra?
Hvordan ser et sibirisk jordegern ud, og hvordan opfører det sig?
Hvordan formerer sibiriske jordegern sig?
Er der nogen forvekslingsmuligheder med andre dyr?
Hvorfor er sibiriske jordegern uønskede?
Er der sibiriske jordegern i Danmark?
Hvordan kan sibiriske jordegern spredes i Danmark?
Hvilken skade kan sibiriske jordegern forårsage i naturen?
Hvordan kan man rapportere fund af sibiriske jordegern i Danmark?
Hvad kan man gøre for at forhindre spredning af sibiriske jordegern?
Andre populære artikler: Bredøret flagermus: En sjælden og fascinerende art • Salep-gøgeurt: En sjælden orkidé i Danmark • Tejsten: En Fugl af Klippekysterne • Almindeligt firben: En guide til Danmarks slanke krybdyr • Rød skovlilje – En sjælden og smuk orkidé • Fisk: En omfattende guide til Danmarks dyreliv • Bynke-Ambrosie: En introduktion til denne invasive plante • Det Hvide C: En Guide til Dværgblåfuglen • Den ultimative guide til hyld • Musvågen – Danmarks mest udbredte rovfugl • Klokkefrø: En lille og sjælden frø i Danmark • Rødrygget tornskade: En fascinerende fugl • Tragt-kantarel • Skrubtudsen: En almindelig og fascinerende dansk tudse • Kæmpepileurt: En invasiv art, der kræver bekæmpelse • Tåre-akacie: En Hurtigt Voksende Busk med Invasiv Potentiale • Hvepsevåge: En fascinerende fugl i den danske natur • Egen – En Guide til Danmarks Stolte Træ • Sortplettet blåfugl: En sjælden sommerfugl i Danmark • Lind – Et smukt og betydningsfuldt træ i Danmark