livop.dk

Alt om Admiralen: En smuk sommerfugl i den danske natur

Admiralen er en smuk sommerfugl, der tilhører arten Vanessa atalanta. Den er en dagsommerfugl med en karakteristisk sort bund på oversiden af vingerne. På den yderste spids af forvingerne har den hvide pletter, og længere inde på forvingerne samt på kanten af bagvingerne har den et lysende orange bånd. Men det er ikke kun på oversiden, at admiralen er flot – undersiden er mindst lige så imponerende.

Levevis

Admiralen lægger sine æg på brændenælder. En enkelt sommerfugl kan lægge op til 1.000 æg. Når æggene klækkes efter 4-5 dage, er de små larver svære at få øje på, da de falder sammen med bladene. Larverne har sorte og hvide prikker samt et gult bånd på hver side. De lever af brændenældebladene og kan gemme sig i et sammenrullet blad. Efter ca. 3 uger er larven udvokset og forpupper sig. Efter et par uger klækkes puppen, og den voksne sommerfugl kommer frem.

Den voksne admiral kan findes overalt, hvor der er mange blomster, den kan suge nektar af. Den kan også suge saft fra modne frugter om efteråret, f.eks. fra blommer eller æbler, der er faldet ned fra træerne og som ligger og gærer i solen. Sommerfuglen kan faktisk blive helt beruset af saften og er i den tilstand nem at snige sig ind på.

Hvert forår kommer der nye sommerfugle fra Sydeuropa til Danmark. I milde vintre kan admiralen også finde på at overvintre i Danmark. Den er meget almindelig og kan ses overalt i hele landet – på små danske øer, almindelige haver eller endda på en altan i storbyerne.

Udbredelse

Admiralen er meget almindelig i hele Danmark og kan ses overalt. De tidligste admiraler flyver til Danmark sidst i maj. De lægger æg, som resulterer i, at den nye generation dukker op sidst i juli. Hen på sensommeren i august-oktober trækker sommerfuglene igen mod syd. På særlige dage i sensommeren eller tidligt efterår kan der på sydvendte træksteder observeres tusindvis af admiraler.

Ordet admiral har flere betydninger

  • Admiral (søofficer)
  • Admiral (sommerfugl)
  • Admiral (sejldugspøs) – en sejldugspøs (som på et skib bruges til at hale vand op i ved hjælp af en smækker line)

Hvis du har set en admiral eller andre spændende arter i den danske natur, kan du indberette dine fund på artsportalen.

Guide til Admiralen: En fascinerende sommerfugl

Admiralen er en smuk og farverig sommerfugl, der findes i Danmark. Med sin karakteristiske sorte og orange vinger er admiralen let at genkende. I denne guide vil vi udforske udseendet, leveviset og udbredelsen af denne fantastiske skabning.

Udseende

Admiralen, også kendt som Vanessa atalanta, er en dagsommerfugl. På oversiden af dens vinger har den en sort bund med hvide pletter på den yderste spids af forvingerne. Den har også et lysende orange bånd længere inde på forvingerne samt på kanten af bagvingerne. Men admiralens smukke facade stopper ikke her. Undersiden af vingerne er mindst lige så flot som oversiden, og sommetider kan den virke endnu mere imponerende.

Levevis

Admiralen lægger sine op til 1.000 æg på brændenælder. De små sommerfuglelarver klækkes efter ca. 4-5 dage og er svære at få øje på, da de let falder sammen med bladene. Larverne er hvide og sorte med et gult bånd på hver side. De lever af brændenældeblade og kan gemme sig i sammenrullede blade. Efter cirka 3 uger er larverne fuldt udvoksede, og de forpupper sig. Når puppen klækker efter et par uger, dukker den voksne sommerfugl op.

Den voksne admiral kan findes overalt, hvor der er mange blomster at suge nektar fra. Den kan også nyde saften fra modne frugter om efteråret, såsom faldne plommer eller æbler, der har ligget og gæret i solen. Sommerfuglen kan rent faktisk blive beruset af saft fra modne frugter, hvilket gør den lettere at nærme sig og observere.

Hvert forår kommer der nye admiraler til Danmark fra Sydeuropa. I milde vintre kan nogle af dem endda overvintre her i landet. Admiralen er meget almindelig i hele Danmark og kan findes i mange forskellige miljøer, lige fra små øer til almindelige haver eller endda altaner i storbyerne.

På særlige dage i sensommeren eller tidligt efterår kan man observere tusindvis af admiraler samlet på sydvendte træksteder, når sommerfuglene begynder deres migrationsrejse mod syd.

Fun Fact: Admiral har flere betydninger

Udover at være navnet på denne smukke sommerfugl har ordet admiral også flere andre betydninger. Det kan referere til en søofficer, en sejldugspøs (et redskab til at hale vand op med på et skib ved hjælp af en line) eller endda tilord et musikerfirma.

Hvis du har set en admiral eller andre spændende dyr i den danske natur, kan du indberette dine fund på Artsportalen. Det hjælper med at bidrage til vores viden om dyrelivet her i landet.

Introduktion til Danmarks sommerfugleliv

Danmarks sommerfugleliv er rigt og varieret med mange smukke arter, der pryder vores haver og naturområder. En af de mest karakteristiske og kendte sommerfugle er Admiralen. Med sit sorte og orange mønster er denne sommerfugl en sand fryd at se på. Men vidste du, at der også findes andre danske sommerfugle, der ligner Admiralen? I denne artikel vil vi udforske nogle af disse lignende arter og lære mere om deres udseende og levevis.

Detaljer om Admiralen

Admiralen, også kendt som Vanessa atalanta, er en dagsommerfugl med en sort bund på oversiden af ​​vingerne. De yderste spidser af forvingerne har hvide pletter, mens der findes et lysende orange bånd længere inde på forvingerne og på kanten af bagvingerne. Men det er ikke kun på oversiden, at Admiralen er smuk. Undersiden af ​​vingerne er lige så prægtig.

Admiralen lægger sine æg, der kan være op til 1.000 stykker, på brændenælder. Larverne kommer ud efter ca. 4-5 dage og er svære at få øje på på grund af deres camouflage med bladene. Larverne har sorte og hvide prikker samt et gult bånd på hver side. De lever af brændenældeblade og kan gemme sig i sammenrullede blade. Efter cirka 3 uger er larven fuldvoksen og forpupper sig. Efter et par uger klækkes puppen, og den voksne sommerfugl kommer frem.

Den voksne Admiral kan findes overalt, hvor der er mange blomster at suge nektar fra. Om efteråret kan den endda blive beruset af at suge saft fra modne frugter som blommer og æbler, der er faldet ned fra træerne og er blevet til gær i solen. I denne berusede tilstand er Admiral-sommerfuglen lettere at komme tæt på. Mens Admiralen normalt migrerer fra Sydeuropa til Danmark om foråret, kan den også overvintre i Danmark under milde vintre.

Andre sommerfuglearter ligner Admiralen

Nu hvor vi har lært lidt om Admiralen, lad os se på nogle andre danske sommerfuglearter, der har lignende træk eller udseende.

1. Nældens Takvinge (Aphantopus hyperantus)

Nældens Takvinge er en brun sommerfugl, der ligner Admiralens mørke farvetoner. Den har orange pletter på vingerne og en karakteristisk siksak-linje, der løber på tværs af bagvingerne. Du kan ofte finde denne sommerfugl på brændenælder, hvor dens larver også lever.

2. Dagpåfugleøje (Aglais io)

Dagpåfugleøje-sommerfuglen har en mørkbrun farve, næsten sort, med øjenlignende pletter på vingerne, der minder om en påfugls fjer. På undersiden er den mere farverig med en mosaiklignende struktur. Dagpåfugleøjet er også kendt for at lægge sine æg på brændenælder.

3. Malket Bredpande (Melitaea cinxia)

Den Malkede Bredpande har en kombination af sort, orange og hvide farver på vingerne. Den har mørke prikker og karakteristiske tværgående hvide bånd. Du kan finde denne sommerfugl på blomsterenge og enge med tørre områder.

Disse er blot nogle af de danske sommerfuglearter, der ligner Admiralen. Der findes mange flere i vores varierede sommerfugleliv, der er værd at udforske.

Konklusion

Admiralen er uden tvivl en imponerende og smuk sommerfugl, men det er værd at bemærke, at der findes andre sommerfuglearter i Danmark, der har lignende træk og farver. Ved at kende til disse lignende arter kan du blive bedre til at identificere og nyde vores lokale sommerfugleliv. Så næste gang du ser en sommerfugl, der minder om Admiralen, husk at du måske står over for en af vores andre vidunderlige danske sommerfugle.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan ser en Admiral sommerfugl ud?

Admiral sommerfuglen har en sort bund på oversiden af vingerne med hvide pletter på den yderste spids af forvingerne. Den har også et lysende orange bånd længere inde på forvingerne og på kanten af bagvingerne. Undersiden af Admiral sommerfuglen er mindst lige så flot som oversiden.

Hvad lægger Admiral sommerfuglen sine æg på?

Admiral sommerfuglen lægger sine æg på brændenælder. Den kan lægge op til 1.000 æg.

Hvad spiser larverne af Admiral sommerfuglen?

Larverne af Admiral sommerfuglen lever af brændenældebladene. De har sorte og hvide prikker og et gult bånd på hver side.

Hvor længe tager det for en larve af Admiral sommerfuglen at blive udvokset?

Efter ca. 3 uger er larven udvokset, og den forpupper sig.

Hvordan ser den voksne Admiral sommerfugl ud?

Den voksne Admiral sommerfugl har en sort bund på oversiden af vingerne med hvide pletter på den yderste spids af forvingerne. Den har et lysende orange bånd længere inde på forvingerne og på kanten af bagvingerne. Undersiden af Admiral sommerfuglen er også flot med et mønster af sort, hvidt og orange.

Hvad spiser den voksne Admiral sommerfugl?

Den voksne Admiral sommerfugl suger nektar af blomster. Om efteråret kan den også suge saft fra modne frugter som f.eks. blommer eller æbler, der er faldet ned fra træerne og som ligger og gærer i solen.

Hvor kan man finde Admiral sommerfuglen?

Admiral sommerfuglen lever alle steder, hvor der er mange blomster, den kan suge nektar af. Den kan også findes på små danske øer, almindelige haver eller en altan i storbyerne.

Hvornår flyver de tidligste admiraler til Danmark?

De tidligste admiraler flyver til Danmark sidst i maj.

Hvor lægges æg af de tidligste admiraler, og hvornår dukker den nye generation op?

De tidligste admiraler lægger deres æg, der resulterer i, at den nye generation dukker op sidst i juli.

Hvad kan man observere på særlige dage i sensommeren eller tidligt efterår?

På særlige dage i sensommeren eller tidligt efterår kan man observere tusindvis af admiraler på sydvendte træksteder.

Hvad betyder ordet admiral i andre sammenhænge?

Udover at være navnet på en sommerfugl kan ordet admiral også referere til en søofficer eller en sejldugspøs, som bruges til at hale vand op i ved hjælp af en smækker line.

Andre populære artikler: Hvinand: En karakteristisk fugl med en unik hovedformPibesvane: En trækfugl i DanmarkBenved – En populær prydbusk med farvestrålende frugterMurrude: En guide til Danmarks mindste bregnePerleugle – En sjælden dansk ynglefuglMangebladet lupinStavsild: En Guide til Danmarks KystfiskRød Kornel: En Guide til Denne Dekorative BuskAlmindelig pæleorm: En invasiv art i de danske farvandeTæt kæmpevandpest: En invasiv plante, der truer vandmiljøetPibesvane: En trækfugl i DanmarkStor gyvelkvæler: En sjælden plante med røde blomsterBakke-gøgeurt: En spinkel orkidé truet af udryddelseAvnbøg: En hårdfør træart med mange anvendelsesmulighederAurora – En karakteristisk sommerfugl i den danske naturGlatsnog – En sjælden og mystisk slange i DanmarkFlodlampret: En fascinerende vanddyr i danske vandløbHelt: En populær spisefisk med en bred udbredelse i DanmarkPattedyr i Danmark: En omfattende guide til vores vilde dyrelivButblæret sargassotang